Today.ua

На чому економлять українці: результати вражають

Станом на січень 2019 року в Україні 92% громадян економлять на своїх витратах і лише 3% не знають, що це таке . Про це повідомив генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Фейсбуці, посилаючись на результати опитування компанії Research & Branding Group.

Згідно з результатами, більше половини українців, 51%, економлять на одязі та взутті, 46% - на відпочинку, 41% – на продуктах, 37% – на комунальних витратах, а 33% – доводиться заощаджувати на лікуванні.

Крім того, 18% економлять на транспорті, 17% – на зв’язку та 12% – на освіті.

Порівняно з березнем 2014 року, коли компанія розпочала відповідне дослідження, тих, хто почав обережніше відноситись до витрат на харчі, стало більше на 4%, на освіту – на 5%, на зв’язок – на 7%, проїзд – на 8%, лікування, одяг і взуття – на 13%, відпочинок і відпустку – на 21% і на комунальні витрати – на 22%.

У 2014 році на комунальних витратах не економили 18%, а зараз таких лише 3%.

Серед усіх витрат виділяються три, де українці почали заощаджувати найбільше – це транспорт, комуналка та відпустка. На пересуванні та відпочинку кількість українців, які почали скорочувати витрати, збільшилася майже в 2 рази, на оплаті комунальних витрат – у 2,5 рази.

Але максимальне скорочення витрат громадяни України показували в 2016 та 2017 роках, коли таких було 94%. Минулого року відбулось невелике покращення, коли заощаджувати почали 90% людей. На початку цього року таких людей знову стало 92%, тобто за рік ситуація погіршилась. Для порівняння, в 2014 році до скорочення витрат вдавалося 70% українців.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, за середньостатистичну зарплату українці можуть придбати 116 пляшок горілки, що на 8 пляшок більше, ніж у минулому році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ