Today.ua

Митрополиту УПЦ МП не дозволити виїхати з окупованого Донбасу

Служба безпеки не пропустила через лінію розмежування митрополита Донецького і Маріупольського Російської православної церкви в Україні Іларіона, який їхав із окупованого Донецька на службу до Свято-Успенського Миколо-Василівського монастиря. Про це повідомили у прес-службі Донецької єпархії УПЦ МП.

«9 грудня представники української влади не дозволили правлячому архієрею Донецько-Маріупольської єпархії Української православної церкви (МП) Іларіону, митрополиту Донецькому і Маріупольському, перетнути лінію розмежування в офіційному пункті пропуску - КПВВ «Новотроїцьке», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, право митрополита Іларіона на перетин лінії розмежування було анульовано «без вказівки об'єктивних на те причин».

У єпархії повідомили, що працівник СБУ назвав причиною відмови у перетині пункту пропуску "особливе розпорядженням із Києва". Електронний пропуск був анульований 7 грудня, але 8 грудня митрополит нібито вільно перетнув пункт пропуску, повертаючись до окупованого Донецька з Києво-Печерської Лаври після засідання Синоду УПЦ.

«Подібні дії свідчать про небажання певних сил у встановленні миру, адже в умовах протистояння Українська православна церква (МП) є єдиною сполучною ланкою, що володіє авторитетом по обидва боки лінії розмежування», - заявили у Донецькій єпархії.

Нагадаємо, 15 грудня в Софійському соборі у Києві відбудеться Об’єднавчий собор зі створення помісної Української православної церкви. 

Раніше повідомлялося, що Москва погрожує Вселенському патріарху Варфоломію через його підтримку Україні та рішення надати Автокефалію українській православній церкві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ