Today.ua

“Ми тут вас чекаємо“: Зеленський викликав “на килим“ найбільшого “чорного лісоруба“ Харківщини

Вчора, 17 липня, Харківщину завітав президент України Володимир Зеленський. Під час наради обговорювалась проблема незаконної вирубки лісу. Назвали й прізвища "чорних лісорубів", а правоохоронцям пригрозили звільненням у разі, якщо не припинять вирубування.

Перед початком наради Зеленський оглянув ділянки незаконного вирубування лісу та розробки піщаного кар'єру під Харковом.

Харківщину для наради обрали через те, що вона заліснена всього на 12% - це менше, ніж середній показник в Україні. Також було чимало повідомлень у ЗМІ про незаконне вирубування.

Директор ДП "Жовтневе лісове господарство" Руслан Чагаровський розповів про факти незаконного використання лісових ресурсів. Незаконне вирубування найдорожчих і найцінніших порід дуба з подальшою реалізацією деревини за кордон організувала група осіб. Чагаровський також повідомив про тиск на нього та його родину, який він пов’язує з ініційованими ним ревізіями у лісгоспі.

"У мене є всі документи. Ми зверталися до правоохоронних органів, починаючи від 27 червня цього року. Наразі є реакція – вчора телефонували з НАБУ. Ми зробили ревізію всього 10% від загальної площі (лісгоспу) і виявили 80 млн грн збитків – це понад 8 тисяч кубічних метрів деревини. За нашими підрахунками, коли ми зробимо повну ревізію лісгоспу, всіх лісових обходів Жовтневого господарства, то приблизно це буде близько 200 мільйонів гривень", – сказав керівник лісгоспу.

За його попередніми оцінками, в межах області сума збитків може сягати мільярда гривень.

Чагаровський стверджує, що незаконні вирубування на Харківщині контролює директор Гутянського лісгоспу Віктор Сиса.

"Наразі він найбільший "чорний лісоруб" на Харківщині… У мене з’явилася можливість наводити лад з приходом нової влади", – зазначив Чагаровський.

Зеленський під час наради зателефонував Сисі, який, за словами одного з працівників лісгоспу, перебував у відрядженні в Києві.

"Пан Сиса? Ми тут вас чекаємо. Ви в Києві? Зайдіть завтра в Офіс президента о десятій", – сказав президент у слухавку.

Ще одна проблема на Харківщині - недопуск екологічної інспекції в лісові господарства.

Зеленський звернувся з цього приводу до керівників місцевих правоохоронних органів.

"Прізвища – Сиса, Санін, Антипенко. Дуже прошу звернути особливу увагу та розібратися з цим питанням. Вам треба сісти за один стіл, з’ясувати й припинити вирубку лісу на Харківщині. Якщо ви цього не зможете зробити, то на ваших місцях з'являться інші люди", – сказав Зеленський.

Глава держави також доручив гарантувати безпеку Руслана Чагаровського.

"Ви всі в курсі всіх прізвищ – це не тільки лісівники, директори. Ви знаєте, що є люди в державі, які пов'язані з кришуванням цього "бізнесу". Зверніть на це увагу", – додав Зеленський.

Нагадаємо, під час візиту до Миколаєва Зеленський закликав виконуючого обов'язки голови Миколаївської ОДА В'ячеслава Боня написати заяву про звільнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ