Today.ua

“Ми домовилися“: названа дата зустрічі Зеленського і Путіна

Зустріч президентів України і Росії Володимира Путіна і Володимира Зеленського відбудеться на саміті в нормандському форматі, який пройде у вересні і буде присвячений врегулюванню кризи на Донбасі. Про це повідомив президент Франції Еммануель Макрон на підсумковій прес-конференції саміту "Великої сімки" в Біарріце.

"Ми домовилися, це є в короткому підсумковому тексті (саміту - Ред.), що проведемо зустріч на рівні глав держав та урядів у нормандському форматі у вересні", — сказав Макрон.

У той же час президент Франції не озвучив конкретну дату, коли відбудеться зустріч. Однак повідомив, що особисто говорив про це з Путіним і Зеленським минулого тижня.

"Це обговорення щодо проведення зустрічі я почав тиждень тому з президентом Росії Володимиром Путіним у форті Брегансон, і він висловився за проведення такої зустрічі. У період сімки я також провів телефонні переговори з президентом України Володимиром Зеленським, який підтвердив свою готовність брати участь", — підкреслив президент Франції.

Макрон додав, що в даний момент склалися всі умови для корисного проведення саміту.

Голова Європейської ради Дональд Туск, виступаючи перед відкриттям саміту «Великої сімки» (G7), підкреслив, що категорично не згоден з поверненням до формату G8.

Туск нагадав, що в 2014 році найвпливовіші країни світу відмовилися від проведення зустрічей "Великої вісімки" через анексію Криму Росією, а потім —через підтримку Москвою сепаратистів на сході України. Тоді було вирішено повернутися до формату G7.

Раніше Today.ua повідомляв, що перший президент України Леонід Кравчук порадив Зеленському, як потрібно себе вести на переговорах з президентом Росії Володимиром Путіним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ