Today.ua

“Можуть накласти лапу на збереження“: експерт пояснив небезпеку накопичувальних пенсій

Накопичувальна пенсія в тому вигляді, який пропонує запровадити уряд, може обернутися великими неприємностями для українців. Про це розповів колишній заступник глави Пенсійного фонду України Віктор Колбун.

Він наголосив, що запропонована урядом система накопичувальної пенсії не гарантує збереження накопичень, призначених для подальших виплат.

"Гарантії держави - вона формулює умови, встановлює правила і забезпечує дотримання цих правил - в цьому я бачу гарантії держави. А так - краще б взагалі нічого не приймати за накопичувальною системою, ніж приймати таке. До того ж, якщо будуть проблеми з бюджетом, держава може накласти лапу на ці заощадження, як це сталося в Росії (у 2014 році пенсійні накопичення росіян були заморожені, - ред.)", - пояснив Колбун.

На думку експерта, правильною є ідея пайової участі працівників і роботодавців у сплаті внесків до накопичувальної пенсійної системи, як це передбачає відповідний законопроект. Але те, як це планується робити, Колбуна абсолютно не влаштовує.

Наприклад, не зовсім зрозуміло, навіщо створювати структуру щодо акумулювання цих платежів. У зв'язку з цим він не виключив, що тут намічається чергова корупційна схема, на якій хтось зможе добре заробити.

Нагадаємо, накопичувальна пенсія в Україні, яку фракція "Слуга народу" пропонує зробити обов'язковою, передбачає щомісячні внески для всіх українців у розмірі 1% від заробітної плати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ