Today.ua

Монетизація субсидій: у Мінсоцполітики озвучили подробиці

У 2019 року в Україні поступово будуть впроваджувати механізм монетизації субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Мінсоцполітики розробило проект постанови про монетизацію.

Про це повідомив керівник директорату сім'ї та соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

"Ми не змінюємо процедуру призначення субсидій. Одержувачу потрібно подати заяву в орган соцзахисту населення і дати дозвіл на обробку персональних даних банком. Потім відбувається електронний обмін інформацією між органом соціального захисту, Мінсоцполітики, банком і підприємством, яке надає послуги", - пояснив Віталій Музиченко.

На кожного одержувача субсидій відкриють рахунок в банку. З цього рахунку будуть списувати гроші для надання субсидій. Тобто у громадян поки що доступу до грошей не буде. А вже після закінчення опалювального сезону, якщо завдяки економії споживання житлово-комунальних послуг на рахунку залишаться гроші, їх людина може зняти. Потрібно буде написати заяву, щоб кошти зі спецрахунку перерахували на особистий.

Як вже повідомляли Today.ua, монетизація субсидій буде проходити у три етапи:

- з 1 січня 2019 року відбудеться монетизація для домогосподарств, які звернуться за субсидіями з новим пакетом документів (близько 100-150 тисяч домогосподарств);

- з 1 травня 2019 року - монетизація для домогосподарств, яким субсидія призначена в неопалювальний період 2019-го;

- з 1 жовтня 2019 року - повний перехід на монетизацію.

Раніше міністр соцполітики Андрій Рева заявляв, що за перше півріччя 2018 року українцям нарахували надлишкових субсидій на суму 5 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ