Today.ua

Мінекономіки прогнозує падіння гривні на початку 2020 року

З початку 2020 року в Україні може прискоритися інфляція. Зокрема, це може відбутись через тимчасове послаблення гривні. Про це повідомляють у Департаменті економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Так, за даними департаменту, до кінця поточного року очікується нижчий рівень інфляції, ніж прогнозувалося, через суттєве зміцнення обмінного курсу.

У першому кварталі наступного року інфляція очікується під впливом сезонності на продовольчому ринку, а також через можливе тимчасове послаблення гривні.

Серед ризиків прискорення інфляції також може бути зростання витрат виробництва, яке відбудеться через зростання оплати праці та тарифів на електроенергію. Додатковий ризик - можлива відсутність транзиту газу через Україну, що може позначитись на обмінному курсі гривні. Також в департаменті наголошують на відновленні трендів зростання цін на енергоносії на світовому ринку у зв'язку з наявними геополітичними конфліктами на Близькому Сході. За даними Департаменту економічної стратегії та макроекономічного прогнозування, це також може спричинити інфляцію в Україні.

Нагадаємо, курс долара на сьогоднішній день продовжує стрімко падати та бити нові рекорди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ