Today.ua

Матюкайтесь на здоров'я! Супрун зробила сенсаційну заяву

Керівник Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун, яка жваво відгукується не тільки на проблеми, пов'язані зі здоров'ям, але й на питання політичного і соціального характеру, в цей раз прокоментувала ініціативу політиків, які внесли на розгляд Верховної Ради законопроект «про дематюкацію». Уляна Супрун вважає, що такі законопроекти «підходять скоріше Північній Кореї, ніж сучасній європейській державі».

«Влучно і точно застосована лайка, що описує наше ставлення до ситуації, і не спрямована образити співрозмовника, корисна для здоров'я. Дослідження показують, що саме така лайка і застосовується в побуті найчастіше. Вона призводить до нейтральних або позитивних результатів», — зазначає Супрун.

За її словами, якщо ми реагуємо нецензурною лексикою на складну неприємну ситуацію, а не на людину, то відчуваємо полегшення і наш мозок реагує виділенням ендорфінів.

«Слова на «б» або «с» не замінять якісної анестезії, але дослідження показали ефективність лайки в зменшенні болю, посилення серцебиття та підвищення больового порогу. Якщо нам важко і ми одним словом це висловили, мозок це сприймає як запуск програми захисту і нападу — «тримайся!», — уточнює чиновниця.

При цьому Супрун уточнює, що важливо користуватися матом в самий потрібний момент, а не споживати його постійно. Інакше мозок звикає і перестає сприймати лайка як щось екстраординарне.

Розуміти і виражати свої емоції — корисно для здоров'я і спілкування. Спостереження за людьми, які прожили більше ста років, показало, що, крім інших факторів, довгожителів об'єднує вільне вираження своїх емоцій. А ось тривале пригнічення емоцій, замість їх прояви (так зване репресивне освоєння емоцій) пов'язано з високою захворюваністю на рак і гіпертонією.
Звичайне мовлення і обсценні лексика — це окремі речі з точки зору нейрофізіології.

Лайки і життя в соціумі тісно пов'язані. Вважається, що люди оптимізували тваринну реакцію крику на біль і страх, і властиву приматам агресію (метання) на прийнятну в соціумі лайку. Там можна і висловити свої почуття спеціальними словами, й нікого не травмувати.

Глава Мінохоронздоров'я відзначає цікаву особливість, що використання матюків в спілкуванні в ряді випадків вказує на близькість людей і хороший емоційний контакт між ними. Коли колеги починають між собою матюкатися, значить, вони стали командою — такі дослідження. Але ненормативна лексика в офіційних промовах сприймається як некомпетентність.

«Викорінювати слід пасивну та активну агресію, дискримінацію, штампи, але не обсценную лексику як таку. А краща турбота про українську мову — це спілкуватися і творити на ньому, незалежно від сфери діяльності, розробляти професійну лексику, переводити ресурси та літературу, читати українських авторів, а не законодавчо регулювати те, що ми говоримо», — пише Супрун.

Нагадаємо, голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, народний депутат Ольга Богомолець пропонує українському парламенту ввести грошові штрафи та інші види покарань за вживання лайливих слів в ЗМІ і в інтернеті, в тому числі – публічними особами. Відповідна ініціатива міститься в законопроекті №14104 авторства Богомолець, опублікованому на сайті Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ