У четвер, 6 грудня, Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №8450 "Про інформацію для споживачів харчових продуктів", який регулюватиме норми маркування харчових продуктів та сприятиме уніфікації правил щодо надання споживачам інформації стосовно продуктів харчування.
"Проектом Закону забороняється використання інформації, що може ввести споживача в оману, особливо у частині властивостей і характеристик харчових продуктів та наслідків їх споживання, а також у частині приписування харчовим продуктам лікувальних властивостей. Зазначена заборона поширюється також на рекламування та представлення харчових продуктів", - зазначається у тексті закону.
За новими правилами маркування, на етикетках харчових продуктів має бути зазначено:
- повний список інгредієнтів, включаючи харчові добавки та барвники, позначені відповідно з міжнародним маркуванням;
- наявність ГМО;
- наявність алергенів і їх вигляд (наприклад, арахіс);
- наявність інгредієнтів, які можуть викликати харчову непереносимість (наприклад, лактоза);
- зазначення способу переробки (скажімо, розморожувалися чи інгредієнти і чи може продукт заморожувати повторно);
- обмеження для вживання (вікові для спиртного, за станом здоров'я, скажімо, при цукровому діабеті, тощо);
- спосіб приготування;
- термін придатності;
- координати виробника і телефони, за якими можна уточнити інформацію по продукту.
Нагадаємо, воєнний стан жодним чином не вплине на продовольчу безпеку України і на вартість продуктів харчування.
Раніше Ульяна Супрун розповіла, як правильно вживати червоне м’ясо без шкоди для організму.