Today.ua

“Малювали, різали і їли“: у першому турі українці зіпсували майже чверть мільйона бюлетенів

У першому турі виборів президента України, який відбувся 31 березня 2019 року, понад 224 тисячі громадян зіпсували бюлетені. Про це розповіла голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук.

Вона наголосила, що зазначену кількість бюлетенів ЦВК визнала недійсними.

Сліпачук також зазначила, що громадянин не має права говорити на виборчій дільниці про те, за кого він проголосував.

"За нашими підрахунками, за результатами виборів 31 березня 224 600 бюлетенів визнані недійсними", - повідомила Сліпачук та наголосила, що виготовлення бюлетенів – це велика праця багатьох людей і гроші.

За її словами, на бюлетенях малювали "дуже недоречні речі", різали їх та навіть їли. Очільниця Центрвиборчкому зазначила, що перед другим туром виборів, який відбудеться 21 квітня, закликатиме громадян "не висловлювати псуванням бюлетеня свою думку щодо когось із кандидатів, а також – бути більш чемними і розуміти, що вибори – це не привід для викладання фотографій у Instagram чи Facebook з бюлетенями на дільницях".

"Це стосується і наших політиків, які під час голосування 31 березня демонстрували своєю поведінкою не дуже гарний приклад, виставляючи в соціальних мережах фото з бюлетенями, зроблені безпосередньо у приміщеннях дільниць, що згідно з законом є порушенням таємниці голосування", - наголосила Сліпачук.

Нагадаємо, згідно з соцопитуванням КМІС, у другому турі виборів президента 1,6% українців мають намір зіпсувати бюлетень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ