Today.ua

Луценко запропонував вирішити задачку про підкуп виборців

У Рівненській області співробітники Держбюро розслідувань, СБУ та Генпрокуратури затримали мешканця Дубно - одного з учасників мережі підкупу виборців з 2,5 мільйонами гривень готівкою. Про це на своїй сторінці в "Фейсбуці" повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко, який запропонував вирішити просту арифметичну задачку про підкуп виборців.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" ids="49249,49250"]

"Якщо учасник Всеукраїнської мережі депутата Д. отримує від київського штабу в сумці 2,5 млн гривень "чорної готівки" для перемоги кандидата Ю. в місті з населенням у 35 тисяч, то скільки такої готівки планує витратити штаб Ю. для перемоги в країні з кількістю виборців у 35 мільйонів? Якщо хтось може відповісти на значно більш складне питання про те, звідки у штабі такі невраховані у виборчому фонді кошти, прошу зв'язатися зі слідчими ДБР", - написав Юрій Луценко в "Фейсбуці".

Варто нагадати, що в Україні прийнятий закон, що посилює відповідальність за підкуп виборців. Згідно з чинним законодавством, виборцю, який прийняв пропозицію, обіцянку або неправомірну вигоду за свій голос, загрожує штраф від 1700 до 5400 гривень, виправні роботи або обмеження волі строком до двох років. Людина, яка пропонує гроші за голос, також несе кримінальну відповідальність, їй загрожує обмеження або позбавлення волі до трьох років з позбавленням права обіймати посаду або вести діяльність від 1 до 3 років.

Варто нагадати, що за виборчу агітацію або безоплатне надання товарів, послуг, робіт також передбачено покарання – від двох до чотирьох років обмеження або позбавлення волі. За отримання бюлетеня громадянином, який не має на це право, – штраф від 1700 до 5400 гривень, виправні роботи до двох років або позбавлення волі до трьох років.

Нагадаємо, вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ