Today.ua

Ліхтарі Києва планують замінити на енергозберігаючі

Цього року 12 тисяч ліхтарів Києва планують замінити на енергозберігаючі.

Про це повідомив заступник міністра голови КМДА Дмитро Давтян, повідомляє прес-служба міської влади.

«За підрахунками експертів, Україна витрачає на вуличне освітлення у 1,7 раза більше, ніж європейські держави. І це зважаючи на те, що і в Європі ситуація з переходом на LED-лампи не ідеальна. Так, 50% витрат на електроенергію в ЄС досі припадає саме на вуличне освітлення», - зазначив Давтян.

Він також нагадав, що у 2013 році в ЄС була прийнята директива, за якою країни, що належать до Євросоюзу мають скоротити споживання електроенергії для вуличного освітлення на 20%.

«У Європейському Союзі зараз два лідери: Австрія і Німеччина. У цих країнах встановлюють не просто LED-лампи, а «розумні» ліхтарі з LED-освітленням. Вони допомагають знайти вільні місця на паркуванні або змінити профіль світла. У цьому напрямку рухається Фінляндія, і навіть у Румунії цілі квартали великих міст переводять на сучасний вид освітлення», – розповів заступник голови міськдержадміністрації.

Проте він зазначив, що поки що жодне місто Європи не перейшло повністю на LED освітлення.

«Якщо говорити про Київ, то із загальної кількості світильників, що знаходяться на балансі КП «Київміськсвітло» (а це 135 940 одиниць), майже 4500 – LED. Плани на поточний рік амбітні, але цілком досяжні для реалізації», – зазначив Давтян.

Наразі вже встановлено LED освітлення на під'їздах до розв'язки на перетині проспекту Леся Курбаса та вулиць Гната Юри і Володимира Покотила. Відповідну вказівку зробив Київський міський голова Віталій Кличко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ