Today.ua

Курс долару стрімко зростає: на скільки подорожчала валюта та які прогнози

Останніми днями вартість долара і євро в Україні різко пішла вгору. З початку тижня американська валюта подорожчала на 80 коп., а європейська - на 91 коп.

Так, сьогодні, 4 жовтня, НБУ встановив офіційний курс на рівні 24,88 грн за долар і 27,24 грн за євро. В обмінниках вартість національної валюти також різко впала. Готівкою долари можна здати в середньому по 24,55 грн, купити - по 25,01 грн. Євро можна здати в середньому по 26,83 грн, а купити - по 27,45 грн.

За словами керівника відділу аналітики компанії Forex Club Андрія Шевчишина, курс української гривні стабільний вранці в п'ятницю і знаходиться поблизу рівнів закриття четверга - 24,62 грн за долар.

"Ринок приходить до тями після активного ослаблення гривні в першій половині тижня. Продаж валюти Нацбанком дозволив збити попит покупців", - зазначив він.

Він також наголосив, що стабілізація курсу проходить на тлі новин про те, що Міністерство фінансів України прогнозує шанс отримати транш МВФ за новою програмою вже в цьому році, але великої необхідності в цих коштах зараз не бачить.

При цьому ринок залишається емоційним і схильним до ризику девальваційного руху. Хвилювання з приводу імплементації "формули Штайнмайера" і відставка Олександра Данилюка можуть посилити позиції покупців. Поки ж курс може стабілізуватися в межах 24,5-24,75 грн за долар.

Слід зазначити, що є і інші прогнози, згідно з якими національна валюта може подешевшати більш значно.

Старший аналітик компанії "Альпарі" Вадим Іосуб розповів, що на найближчий тиждень очікується зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 25,2 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 25,1-25,4 грн.

Раніше повідомлялось, що курс долара в Україні до кінця 2019 року зросте в два етапи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ