Today.ua

Корупція і недоотримання десятків млрд грн: журналісти розповіли про фатальні результати роботи Нефьодова

В період з серпня по вересень 2019 року, коли Державною митною службою керував Максим Нефьодов, бюджет України недоотримав десятки мільярдів гривень надходжень. При цьому рівень корупції на митниці також значно зріс. Про це йдеться в розслідуванні українських журналістів.

Так, за оцінкою економічного експерта Валерія Клочко, за вказаний період Державна митна служба перерахувала до бюджету країни майже на 15 млрд грн менше, ніж заплановано.

Головними причинами недонадходжень експерт назвав заниження митної вартості товарів, наявність "сірого імпорту", а також так звану чорну контрабанду, яка завозиться на територію України взагалі без митного огляду. За словами Клочко, зростання загального обсягу товарообігу з країн Євросоюзу на тлі зменшення обсягу митних надходжень свідчить про неефективну роботу Державної митної служби.

У матеріалі журналістів також йдеться про те, що від українських підприємців надходять сигнали про об'єктивне зростання рівня корупції на митниці. За даними Ради бізнес-омбудсмена України, за перші три місяці управління Нефьодова митною службою (третій квартал 2019 року) від підприємців надійшло на 42% більше скарг на роботу митників, ніж у попередньому кварталі.

Нагадаємо, українські митники знайшли новий спосіб боротьби із “сірим” імпортом, який ввозять на територію України під виглядом гуманітарної допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ