Today.ua

Контрабандист намагався вивезти з України раритетну монету вартістю 1,2 млн грн

Одеські митники завадили вивезенню старовинного срібного карбованця, датованого 1796 роком й вартістю понад 1,2 млн грн, який намагався таємно вивезти через пункт пропуску «Паланка» громадянин Молдови, що слідував до Кишиневу на автомобілі. Про це інформує прес-служба ДФС.

Під час митно-прикордонного контролю в косметичці громадянина іншої держави було виявлено значну кількість радянських монет, які не становлять культурної чи історичної цінності.

Але серед грошей часів СРСР митники знайшли срібну "експериментальну" монету масою 24 грами й номіналом у "1 карбованець", 1796 року виготовлення.
Як стверджують експерти, у листопаді 1796 року при імператорі Павлі І на Санкт-Петербурзькому монетному двору було виготовлено штемпель для срібного карбованця. Але дизайн монети не сподобався царській особі. Тому пізніше в обіг була випущена монета, карбована з іншого штемпеля.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" ids="43213,43214"]

Саме малий тираж збільшив цінність монети, яка нині на нумізматичному ринку коштує приблизно 45 тис дол. США.

За фактом незаконного переміщення культурної цінності з приховуванням від митного контролю відносно громадянина Молдови складено протокол про порушення митних правил за ознаками ч.1 ст. 483 Митного кодексу України.

Нагадаємо, раніше прокуратура Київської області викрила схему контрабанди в Україну ювелірних виробів під ТМ "Столична ювелірна фабрика".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ