Today.ua

Як зміниться вартість комунальних послуг в наступному році

Зростання цін на електроенергію у 2020 році спочатку стосуватиметься великих побутових споживачів, але в цілому прогнозують подорожчання на 30%. Гаряча ж вода повинна подешевшати внаслідок нової фіксованої вартості газу.

Про це повідомляють ЗМІ.

Що стосується цін на опалення, вони на даний момент зафіксовані на весь період опалювального сезону. А ось навесні в Кабміні можуть назвати нову вартість газу для населення, що вплине на суму. Поки що споживачі вільні вибирати, чи перебувати в програмі "страхової ціни" або відмовитися від гарантованої вартості і орієнтуватися на поточну ринкову цифру. Фіксований рівень до 20 травня для споживачів становить 6,96 грн за кубометр з ПДВ без урахування тарифів на транспортування.

Згідно з розрахунками, українці заплатять за опалення на 7% менше в порівнянні з минулим роком.

А ось вартість електроенергії у 2020-тому може зрости вперше за останні два роки. Це станеться, тому що є намір ліквідувати поділ за обсягом споживання, зафіксувавши середню ціну. На думку експертів, з 0,9 грн за перші 100 кВт в місяць і 1,68 грн за наступні кошт виросте відразу на 30%, що втім вважають економічно обґрунтованим. При цьому подорожчання спочатку відчують ті споживачі, які витрачають на місяць більше 500 кВт/год.

Очікувати підвищення "кошторису" на електроенергію слід не раніше кінця наступного року.

З приємних сюрпризів - здешевлення гарячої води. Це намічається після фіксації ціни на газ. Але ряд аналітиків знаходять інші причини для заяв про неможливість зниження вартості води.

Що стосується сплати за вивіз сміття, вона вже виросла в 2019-тому. В ціну заклали оплату подальшої утилізації та переробки. У 2020-тому нового "стрибка вимог" за дану послугу не передбачається.

Нагадаємо, в президента України Володимира Зеленського є очікування від уряду щодо зниження тарифів на опалення і гарячу воду. Саме таке завдання стоїть перед Кабміном, хоча чиновники поки не надали пропозицій, як саме його виконати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ