Today.ua

Київстар поки не готовий впроваджувати 5G

Київстар, найбільший український оператор телекомунікацій, який допоміг Одеській обласній дитячій лікарні закупити медичне обладнання, готовий впроваджувати 5G, коли з'явиться затребуваність ринку. В Україні тільки нещодавно запустили мережі мобільного зв'язку на технології LTE (4G), які будуть розвиватися і вдосконалюватися, надаючи абонентам Kyivstar більш якісне покриття, більш високі швидкості та нові сервіси. І більшу частину поточних застосувань 5G можна реалізувати на мережах 4G, де достатньо швидкості для цього і є потенціал нарощування.

- В Україні мережі 5G - на першому етапі, швидше за все, будуть вузькоспеціалізованими, спрямованими на потреби бізнес-клієнтів, - говорить Олександр Когут, директор з регуляторного забезпечення Київстар. - Адже для масового впровадження будь-якої технології потрібен платоспроможний попит. В цьому відношенні нашій країні належить ще дуже багато зробити для підвищення рівня як економіки, так і добробуту населення. Можна припустити, що нова технологія на початковому етапі впровадження знайде застосування на ринку Інтернету речей (IoT), рішень для хмарної інфраструктури, доповненої реальності, тощо.

Київстар поки не може побудувати прогнози та інвестиційні плани через високий рівень ризиків. Так, нещодавно телеком-регулятор виступив з ініціативою, щоб плата за радіочастоти в деяких діапазонах нижче 1 ГГц була підвищена практично вдвічі.

Раніше Київстар і Міносвіти визначили переможця конкурсу «Всеукраїнський фестиваль інновацій», який отримав головний приз – 100 тисяч гривень на розвиток конкурсного проекту. Призовий фонд для заохочення переможця надав один з найбільших операторів мобільного зв’язку Kyivstar. Перше місце зайняв проект CamTouch. Засновник стартапу CamTouch – 22-річний Андрій Коноваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ