Today.ua

“Кардинальні зміни“: Зеленський планує звільнити голову НБУ

У вересні Президент Володимир Зеленський планує зробити подання на звільнення Якова Смолія з посади голови НБУ. Цілком ймовірно, що слідом за ним звільниться і все правління Нацбанку. Про це повідомив журналіст Юрій Дощатов, посилаючись на власні джерела.

За його словами, після такого масового звільнення варто чекати заміну членів ради НБУ за квотою Президента.

На даний момент у Раді Нацбанку знаходяться Микола Каленський, Богдан Данилишин, Василь Фурман і Олександр Петрик. Поки не вирішено, чи будуть звільнені вони всі.

Яків Смолій, в свою чергу, йти у відставку не збирається, оскільки незалежність регулятора прописана в законі.

За неофіційною інформацією, новим головою НБУ може стати Ігор Уманський (екс-перший заступник глави Мінфіну, екс-в.о. міністра фінансів, – ред.). Відомо, що Уманський досить часто бере активну участь у зустрічах із Зеленським, переважно, стосуються обговорення економічних і кадрових питань.

Сам Уманський, який не раз був помічений в ОП, підтвердив, що контактує як з представниками команди Президента, так і особисто з Володимиром Зеленським, однак від коментарів він відмовляється.

У свою чергу міністр фінансів Оксана Маркарова, яка має великі шанси залишитися на своїй посаді в новому складі Кабміну, розкритикувала роботу НБУ, чим викликала у Президента негативну реакцію на керівництво регулятора.

Нагадаємо, у липні Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроект №10444, в якому передбачена в т.ч. люстрація Я. Смолія та інших високопосадовців часів президентства Петра Порошенка.

Раніше повідомлялося, що екс-главу НБУ Валерію Гонтареву можуть незабаром оголосити в розшук за виведення коштів з "Укроборонпрому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ