Today.ua

Кабмін схвалив концепцію підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти

Сьогодні на засіданні уряду Кабінет міністрів України схвалив Концепцію підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти, передає УНН.

"У нас створюється такий міцний, заснований на партнерстві, трикутник взаємодії між закладом освіти, роботодавцем і здобувачами освіти. Дуальна форма навчання освіти передбачатиме здобуття від 20 до 50 кредитів під час навчання не за партою зубрячи теорію, а безпосередньо на робочому місці. Якщо це робітнича спеціальність, то справді може бути 50% навчального часу", - розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

За її словами, результати навчання будуть оцінюватися не тільки закладом освіти, а й роботодавцями, які братимуть участь у процесі дуального навчання.

"Роботодавець буде теж брати безпосередню участь у відборі учнів на ці програми. Бо він в ці програми вкладає, значить, він має право на добір учнів", - пояснила Гриневич.

З огляду на це, необхідно розвивати партнерські відносини з бізнесом у підготовці фахівців.

Передбачається, що відносини між студентами, вишами та бізнесом регулюватимуться на підставі договору, де буде прописано обов'язки сторін.

Міністр повідомила, що реалізація концепції відбуватиметься в три етапи.

Метою реалізації концепції є визначення положень державної політики щодо підвищення якості професійної підготовки на підставі дуальної форми навчання.

У свою чергу прем'єр-міністр Володимир Гройсман виступив за якнайшвидше впровадження цієї програми. Він доручив протягом місяця внести пропозиції, щоб можна було запустити пілотні проекти щодо дуальної освіти у всеукраїнському масштабі.

Раніше повідомлялося, що навчання в Україні іноземних студентів – перспективний ринок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ