Today.ua

Кабмін Гончарука бореться з бідністю: від чого буде залежати розмір пенсії і зарплати

Кабінет міністрів вирішив боротися з бідністю в Україні. Голова уряду Олексій Гончарук та Міністерство соцполітики пропонують "відв'язати" соціальні виплати від прожиткового мінімуму і направити на "боротьбу з бідністю". Як же тепер можуть змінитися соціальні платежі, пенсії та зарплати?

Згідно з проектом закону, який підготував Кабмін, більшість соціальних виплат тепер будуть встановлюватися законом про держбюджет. Замість поняття "прожитковий мінімум" пропонується вживати в законі про держбюджет вираз "базова величина".

Розмір "базових величин", який фігурує у законопроекті, фактично відповідає тим показникам, які зараз називають "прожитковим мінімумом". Так, з 1 січня 2020 року базовий показник буде дорівнювати 2027 грн, з 1 липня – 2118 грн, з 1 грудня – 2189 грн. Базові показники будуть встановлені також для кожної групи: діти до 6 років та від 6 до 18 років, працездатні і непрацездатні громадяни. І всі ці величини співпадають з "прожитковим мінімумом", закладеним для цих категорій в держбюджеті-2020.

Для розрахунку зарплат і тарифних ставок пропонується окрема базова величина – 2102 грн. Це розмір цього прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який вступить в силу з 1 грудня 2019 року і буде діяти до 1 липня 2020-го. Тобто деякі зарплати також продовжать залежати від прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, за попередніми оцінками, вже сьогодні реальний прожитковий мінімум перевищує 4000 грн, а в 2020 році може наблизитися до 4,5 тисячі гривень.

Сьогодні мінімальна пенсія не повинна бути менше прожиткового мінімуму, а максимальний не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, а в подальшому верхній і нижній межі будуть встановлюватися в законі про держбюджет (у тому числі дострокових пенсій і пенсій для окремих професій, наприклад шахтарів).

Максимальна пенсія для чиновників, працівників прокуратури, народних депутатів і науковців сьогодні вона не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів. Надалі максимум повинен встановлюватися законом про держбюджет.

Раніше в Кабінеті міністрів України пообіцяли, що з 1 грудня 2019 року зросте розмір мінімальної пенсії — до 1638 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ