Якщо ви вже запаслися на зиму тушонкою та рибними консервами, тоді рекомендуємо зробити ще одну смачну заготівлю – холодець. Закрутка виходить смачною і зберігатиметься не один місяць. Вам знадобиться лише кілька інгредієнтів та пару банок з кришками.
Холодець у банці
Інгредієнти (залежить від кількості банок):
- Свинячі кістки з хребта, лопаток, грудини;
- Свинячі рульки та ніжки;
- Свиняча шкіра;
- Спеції за смакок (сіль, лавровий лист, чорний перець горошком, запашний перець, сушений часник);
- Вода.
Свинячі кістки з хребта, лопаток, грудини розділяємо на порційні шматки і заливаємо водою на ніч.
Складаємо щільно кістки в каструлю, додаємо кілька шматків свинячої шкіри для кращого застигання, заливаємо водою. Можна додати свинячі рульки та ніжки.
Варимо інгредієнти для холодця на маленькому вогні під кришкою 3 години. Знімаємо піну з м'яса в міру її появи.
Додаємо до каструлі спеції: сіль, лавровий лист, чорний перець горошком та запашний перець. Варимо холодець доти, доки м'ясо не почне відокремлюватися від кісток.
Розкладаємо м'ясо у банки. Окремо кладемо великі щільні шматки м'яса та окремо накладаємо дрібні шматочки та нарізану шкірку.
Бульйон проціджуємо, пробуємо і додаємо спеції за смаком.
Заливаємо бульйоном банки з м'ясом, закочуємо кришками та стерилізуємо.
В автоклаві стерилізуємо банки з холодцем протягом 5 хвилин при температурі 110 градусів.
Така заготівля врятує у періоди вимкнення електроенергії. Ситний та корисний холодець може бути повноцінним прийомом їжі.
Раніше повідомлялося, як законсервувати плов на зиму.