Today.ua

Хеллоуїн 2019: традиції і забобони в Україні

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада в західних країнах відзначають Хеллоуїн, при цьому в Україні ставлення до цього свята неоднозначне. Насправді наші предки мали свій аналог Дня всіх святих, який називався Велесова ніч, і коріння цього свята сягають у далеке язичницьке минуле Київської Русі. Хеллоуїн і Велесова ніч мають схожу філософію, однак є ряд істотних відмінностей.

Язичницьке божество Велес дуже шанувалося у давніх слов'ян. Його вважали богом достатку, покровителем мистецтва, таланту, щастя і любові, а ще волхвів і віщунів. Також Велес наглядав за худобою.

Вважалося, що саме він навчив людей співіснувати з природою: обробляти землю, вирощувати зерно, пасти худобу та інше.

У дохристиянські часи на Велесову ніч вірили, що грань між світом живих і мертвих стає дуже тонкою, і душі предків приходять у наш світ, щоб відвідати нащадків. Українці з радістю їх закликали до себе в будинок, де готували багато накритий стіл, за яким збиралися всією родиною на вечерю.

Традиції на Велесову ніч:

Раніше повідомлялося, як святкують Хелловін у західних країнах. Зокрема, ввечері 31 жовтня треба поставити на вікно гарбуз з вирізаним обличчям, крізь яке видно вогонь свічки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ