Гуцульский борщ - страва надзвичайно поживна, смачна та цікава. Рецепти першого гуцульского борщу походять ще з давніх-давен, але жителі Карпат вкрай турботливо ставляться до своїх традицій, тому таку страву можна скуштувати в українських горах і сьогодні.
Кулінарний експерт Євген Клопотенко відвідав село Топільче Івано-Франківської області, де місцева господиня навчила його готувати справжній гуцульский борщ.
Перш за все, слід знати, що гуцульський борщ готують на телятині двох видів - на свіжій і на буженині (запечене м'ясо з сіллю і перцем).
"Секрет гуцульського борщу в тому, що кожна суміш повинна бути окремо приготовлена і окремо поставлена в піч. І коли воно все там спечеться, все потрібно в один великий горщик всипати і ще раз запекти", - розповіла господиня.
Перед тим, як все класти в піч, за словами жінки, потрібно покласти зверху на всі інгредієнти гуслянку - це таке зимове молоко, кисломолочний гуцульський продукт, який за смаком схожий на йогурт.
Крім двох видів м'яса, для гуцульского борщу використовують ще й два види буряку - звичайний і кормовий (білий). Червоний буряк дає червоний колір, а кормовий - робить страву солодкуватою.
"Без білого буряка борщ смачним не буде", - впевнена місцева мешканка.
Ще одна відмінність гуцульского борщу від класичного - до нього не додають помідори та томатну пасту.
В горщик кладуть очищену та вимиту картоплю, потім білий буряк, червоний буряк, нарізану телятину, а зверху - буженину.
Після цього інгредієнти заливають водою і все ставлять в піч. Борщ залишають в печі на цілу ніч, він повинен мліти. Страву подають наступного дня - на обід.
Нагадаємо, шеф-кухар назвав найголовнішу помилку господинь під час приготування борщу.