Today.ua

Гончарук пропонує обкладати податками IT-спеціалістів

Новий український уряд має намір обкласти спеціальним податком фізосіб-підприємців, які працюють в IT-галузі. З такою ініціативою виступив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Очікується, що адмініструвати збір податків буде Державна податкова служба, а самі кошти підуть на "розвиток людського капіталу".

Зокрема, додаткові кошти планується направити на створення Фонду розвитку людського капіталу для IT-галузі, який би керувався самою галуззю. Гроші підуть на стипендії для талановитих студентів, гранти для молодих вчених і створення освітньої інфраструктури.

"Однією з проблем, яка стримує сьогодні розвиток IТ-галузі, є нестача кадрів. Галузь росте на 25-30 тисяч фахівців щорічно, а університети випускають лише 16 тисяч студентів. Саме тому ми ініціюємо створення Фонду IT Creative. Фонду розвитку людського капіталу, який виховуватиме нових кваліфікованих фахівців для галузі", - цитує Гончарука прес-служба українського уряду.

Передбачається, що фонд IT Creative фінансуватиметься за рахунок спеціального збору, який буде рости від 1% в 2020 році до 5% в 2024 році. Очікується, що Фонд запрацює в 2020 році, а його наповнення становитиме 0,5 млрд грн і буде надалі зростати. Вже розроблено законопроект, який найближчим часом представлять в парламенті.

Нагадаємо, за словами Гончарука, одними з пріоритетних завдань роботи нового уряду стане перегляд прожиткового мінімуму в бік збільшення, а також зниження тарифів на комунальні послуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ