Today.ua

Кажуть одне, а роблять інше: команду Зеленського звинуватили в маніпуляціях з тарифами на газ

Олексій Гончарук, прем'єр-міністр України, заявляє, що новому уряду вдалось досягнути зниження тарифів на газ, тоді як насправді опалення в Україні продовжує дорожчати. Про це повідомляють українські журналісти.

"Або ж прем'єр-міністр Олексій Гончарук обманює президента Зеленського, або ж вони обидва намагаються обдурити всіх українців. З одного боку глава Кабміну вже другий тиждень поспіль з гордістю повідомляє: на всю зиму встановили єдину ціну на газ, і вона буде аж на 7% менша, ніж за аналогічний період минулого року. А з іншого – українцям за блакитне паливо доведеться платити більше", - йдеться в матеріалі українських ЗМІ.

Як відомо, Гончарук заявив про те, що ціна на газ у платіжках українців буде на рівні 8 грн за кубометр протягом всього опалювального періоду, що є рекордно низькою сумою для опалювального сезону за останні два роки.

Втім, як зазначають журналісти, до опалювального сезону ціна на газ була на рівні 7 грн за куб - майже на 1 грн дешевше. Втім, слід звернути увагу на те, що останнім часом газ різко подешевшав на європейському ринку. Рік тому, в грудні 2018 року, середня ціна тисячі кубометрів газу становила 11,7 тис. грн, а в грудні 2019 року – 5,8 тис. грн. Тобто газ впав в ціні майже на 50%.

Таким чином, під виглядом зниження ціни українцям насправді подають чергове зростання тарифів на тепло.

"На словах Гончарук пропонує тарифи знизити, а насправді ж уряд ухвалює протилежне рішення", - пишуть ЗМІ.

Також слід зазначити, що було змінено формулу розрахунку субсидій. Тепер українські сім'ї будуть платити за комуналку не 15%, а 20% від свого доходу. Якщо раніше родина з доходом 9 тисяч гривень без субсидії могла платити 1044 грн за комуналку, то за новими правилами цей показник зріс до 1386 грн.

Нагадаємо, наприкінці листопада Зеленський провів в Офісі президента нараду з посадовцями щодо питання зниження тарифів на газ цієї зими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ