Today.ua

“Гігантський крок до встановлення миру“: Світові лідери відреагували на обмін полоненими між Україною і РФ

Світові лідери позитивно оцінили довгоочікуваний обмін полоненими, вважаючи його початком діалогу між Україною та Росією. Нагадаємо, 7 вересня 2019 року між Україною і Росією відбувся масштабний обмін полоненими. В Україну повернулися 35 наших співвітчизників, у тому числі військовополонені українські моряки. Обмін відбувся у форматі «35 до 35».

Президент США Дональд Трамп привітав обмін, назвавши його першим гігантським кроком до встановлення миру.

Курт Волкер, спеціальний представник США з питань України, повідомив, що "дуже радий бачити повернення українських моряків додому і обмін полоненими між Україною і Росією".

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що "обмін полоненими між Україною і РФ є початком відновлення конструктивного діалогу". Макрон також привітав звільнення Олега Сенцова в рамках обміну і підкреслив, що Франція завжди була на боці українського режисера.

Президент Євроради Дональд Туск написав, що звільнення політв'язня Олега Сенцова і українських моряків наповнює його «почуттям полегшення».

Разом з тим, глава МЗС Нідерландів Стеф висловив співчуття в тому, що Україна в рамках обміну передала важливого свідка у справі про катастрофу малазійського «Боїнга» Володимира Цемаха Росії. Стеф вважає, що Цемах був виданий РФ під тиском Кремля.

Відзначається, що після прибуття Цемаха до Москви, Нідерланди вже офіційно зажадали від Росії його видачі.

Нагадаємо, за словами глави СБУ Івана Баканова, відсутність Володимира Цемаха у списку на обмін “автоматично передбачала припинення переговорів з Росією”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ