Today.ua

Федералізації не буде: У Зеленського зробили важливу заяву про війну на Донбасі

Президент України Володимир Зеленський ніколи не піде на федералізацію країни і втрату територій. Про це заявив помічник глави держави Андрій Єрмак, зазначивши, що нинішня влада має намір припинити війну і реінтегрувати Донбас до складу України.

"Ми точно ніколи не допустимо федералізацію нашої країни. Ми точно ніколи не допустимо втрати наших територій. Ми хочемо припинити війну. Ми хочемо реінтегрувати Донбас в Україну. Ми хочемо, щоб Україна була єдина. І ось на цих основних принципах будується весь переговорний процес", – сказав він.

За словами помічника президента, якщо взяти ті ж Мінські угоди, то в такому вигляді, якому вони були підписані, він би їх не підтримував.

"Я розумію, що зараз найлегше критикувати, і що альтернативи їм не з'явилося. Але ми зібрали велику кількість експертів і, базуючись на тому, що вже існує, виробили свою позицію", – зазначив Єрмак.

Він додав, що вихід із ситуації, який знайде Зеленський та його команда, "здивує в хорошому сенсі слова навіть найбільших скептиків".

Помічник Зеленського зазначив, що "формула Штайнмайера", активно обговорювана останнім часом, передбачає, що в 20:00 в день місцевих виборів в ОРДЛО вступає в силу закон, що регулює особливий статус цих територій. Спочатку на тимчасовій основі, і тільки після того, як місія спостерігачів ОБСЄ виносить свій вердикт, що вибори відбулися і пройшли у відповідності з усіма міжнародними нормами і законодавством України, цей закон вступає в силу на постійній основі.

"Нічого більше. Всі інші питання будуть врегульовані іншими законами, які будуть винесені на голосування у Верховну Раду з дотриманням усіх необхідних процедур і, природно, з можливістю публічного громадського обговорення", – пояснив він.

Єрмак також заявив, що особливий статус "Л/ДНР" не є предметом переговорів ні в Мінську, ні в "нормандському" форматі, навіть не обговорюється.

Раніше повідомлялося, що міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу відкинув можливість повномасштабної війни з Україною, відзначивши, що до сучасних війн потрібен новий підхід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ