Today.ua

Естонія хоче відмовитись від українських заробітчан: “Ми нічого не можемо зробити…“

Естонія визнала, що без українських заробітчан її економіка потерпатиме. Українці заполонили усі трудомісткі робочі місця, а корінні жителі країни, у свою чергу, вже й не вміють зробити тієї роботи, яку виконують наші співвітчизники. Це не на жарт сполошило їхніх урядовців.

"З’ясовується, що ми нічого не можемо зробити без українців. Ми не можемо збирати полуницю, не можемо займатися зварюванням, не можемо будувати, не можемо не знаю що ще робити без українців. А скоро ми, напевно, не зможемо без українців випускати газети і робити телепередачі”, – каже міністр внутрішніх справ Естонії Март Хельме, який має не лише портфель міністра, а ще й очолює консервативну Народну партію.

Ця партія об'єднує ультраправих консерваторів, які не схвалюють процесу глобалізації та вважають, що усі робочі місця в їхній державі мають належати лише естонцям.

Однак, незважаючи на таку позицію ультраправих, решта жителів цієї прибалтійської держави охоче ділитиметься роботою з українцями, аби лишень українці взяли на себе найважчу. Так, естонські фермери готові особисто їхати в Україну, щоби привезти собі робітників.

Виникла деяка напруга на ринку праці і в інших державах. Адже багато їхні громадян під час карантину повернулись додому. І поки виробництво всюди не запрацювало на повну силу, багато європейців вимушені шукати собі роботу поближче до дому. І все-таки є роботи, на яких українців чекають заледве не з короваєм, каже очільник компанії "Український рекрутинг" Владислав Штепа. Адже 93% заробітчан-українців трудяться за кордоном на роботах, що потребують тяжких фізичних зусиль. Місцеві гребують такою працею.

Отож, приміром, поляки, раді приймати українців до себе на сезонні сільгоспроботи. Так само вони чекають наших і на будівництві та на підприємствах переробної промисловості – скрізь, де потрібно важко фізично працювати. У свою чергу, наші співвітчизники готові гарувати на полі і за 600-1000 євро, адже у себе в "неньці" вони й близько стільки не зароблять.

Аналогічно не вистачає українських рук і фінам. Так, ще наприкінці квітня-на початку травня Фінляндія організовувала чартерні рейси, щоби привезти українських заробітчан.

Тобто, принаймні дві європейські економіки визнали, що не можуть без українських заробітчан, і і ще одна визнала, що хотіла б їх позбутися, але поки не може.

Водночас, закордонні працедавці не мають намір підвищувати розмір зарплати. Отже, на більші заробітки порівняно з минулим роком, українцям не варто розраховувати.

Тим часом, із початком карантину в Україні різко зросло безробіття. Станом на 12 червня в нашій країні налічувалось 516 тисяч безробітних, що на три чверті перевищує минулорічний показник.

При цьому глава уряду Денис Шмигаль повідомив, що 150 тисячам українців знайдеться робота в Укравтодорі – на відновленні доріг.

Нагадаємо, на днях парламент вдруге провалив програму дій уряду Дениса Шмигаля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ