Today.ua

Епіфаній зробив заяву про користування храмами спільно з Московським патріархатом

До Православної церкви України (ПЦУ) перейшли майже 340 парафій Московського патріархату. Митрополит Епіфаній заявив, що ПЦУ не проти спільного використання храмів громадами, що увійшли в нову автокефальну церкву і залишилися в Московському патріархаті.

"Якщо громади діляться навпіл, то ми не проти послідовних богослужінь. Це Московський патріархат виступає проти цього категорично", - сказав предстоятель ПЦУ Епіфаній.

За словами митрополита Епіфанія, такі послідовні богослужіння проводилися в 90-х роках минулого століття, коли на Західній Україні виникали конфлікти між православними і греко-католиками.

"Пропонувалося, щоб більша частина громади допомогла меншості в побудові нового храму, а до того часу щоб було почергове богослужіння", - зазначив Епіфаній.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній також пояснив віруючим, яким чином фінансуються церкви в Україні і як формується дохід священнослужителів. За його словами, бюджет церков формується за рахунок пожертвувань прихожан, які відвідують богослужіння, жертвують на храм, купують свічки, замовляють треби. Церкви Київського патріархату ніколи не отримували підтримки від держави, тому їм доводиться самостійно знаходити благодійників з України та з-за кордону, які підтримували б їх діяльність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ