Експерти підрахували вартість набору продуктів, необхідних для компанії з 4-6 чоловік для повноцінного весняного відпочинку на природі. Про це у своєму Фейсбуці повідомив голова асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За його підрахунками, на таку кількість людей вистачить 1,5 кг свинини, маринад для шашлику 140 гр, по кілограму картоплі, огірків і томатів, півкілограма цибулі, сала, вареної ковбаси, чорного хліба та батону, 1,5 л слабогазованої мінеральної води, чотири пляшки пива по 0,5 л, 0,75 л пляшка сухого вина, пляшка горілки 0,5 л, а також кетчупу 300 гр.
Розрахунок проводився згідно з цінами продуктів на початок березня.
1. Свинина, 1,5 кг. Ціна зросла на 5%.
У 2018 р – 161,8 грн, у 2019 р – 169,4 грн.
Популярні зараз
У Парижі офіційно показали новий кросовер Renault 4 E-Tech
В НМТ у 2025 році запровадять зміни до тестів з історії України, - Лісовий
Гетманцев підтримав підвищення податків заднім числом: “Гроші на армію потрібно брати у людей“
Набули чинності правила застосування співробітниками ТЦК гаджетів для фіксації дій
2. Картопля, 1 кг. Індекс подорожчання за рік – 46%.
2018 р – 6,9 грн, 2019 р – 10,1грн.
3. Огірки, 1 кг. Зростання вартості на 30%.
Минулий рік – 54,6 грн, у 2019 р – 71,1 грн.
4. Томати, 1 кг. Стали на 6% дешевше.
У 2018 р – 59,7 грн, цього року – 56,4 грн.
5. Цибуля, 0,5 кг. Зростання за рік відбулось у 3,5 рази.
Минулоріч – 2,9 грн, у 2019 р – 10,1грн.
6. Варена ковбаса, 0,5 кг. Вартість зросла на 13%.
У 2018 р – 41,6 грн, цього року – 47,1 грн.
7. Сало, 0,5 кг. Дорожче на 7%.
У 2018 р – 35,8 грн, 2019 р – 38,4 грн.
8. Батон, 0,5 кг. Здорожчав на 21%.
У 2018 р – 10,7 грн, у 2019 р – 12,9 грн.
9. Житній хліб, 0,5 кг. Також зріс в ціні на 21%.
Минулого року – 7,8 грн, цьогоріч – 9,4 грн.
10. Слабогазована мінеральна вода, 1,5 л. Подорожчала на 7%.
У 2018 р – 10,4 грн, у 2019 р – 11,1 грн.
11. Вітчизняне пиво, 4 пляшки по 0,5 л. Зростання за рік на 12%.
2018 р – 55,7 грн, а 2019 р – 62,6 грн.
12. Вітчизняне сухе вино, пляшка 0,75 л. Вартість зросла на 8%.
У 2018 р – 59,1 грн, у цьому році – 64,1 грн.
13. Горілка, пляшка 0,5л. Подорожчала за рік на 12%.
У 2018 р – 81,2 грн, у 2019 р – 90,9 грн.
14. Кетчуп, 300 гр. Індекс подорожчання за рік – 21%.
Минулого року – 10,5 грн, у 2019 р – 12,7 грн.
15. Маринад до шашлику, 140 гр. Стрибнув у ціні на 25%.
У 2018 р – 12,7 грн, у 2019 р – 15,9 грн.
Враховуючи це, наразі “шашличний набір” обійдеться в 682,2 грн. За рік він подорожчав на 12%, або ж на 70,8 грн, зазначив Олексій Дорошенко. Він також наголосив, що можна значно зекономити на відпочинку, замінивши свінину на курячі крильця, а алкогольні напої - на мінералку.
Нагадаємо, раныше ми писали, що найдорожче приготувати шашлик виявилося у Закарпатській області, який обійдеться у 267,2 грн, тоді як найдешевший обов’язковий “атрибут” свят на природі в Тернопільській області – лише 217,4 грн.
Також ми писали, що у поточному році за середню зарплату можна придбати 116 пляшок горілки.