Today.ua

Дружнім стосункам настав кінець: в МЗС України відреагували на заяву ПАРЄ щодо спостереження за виборами в Раду

В Міністерстві закордонних справ України наголошують, що Верховна Рада не зобов'язана запрошувати делегацію Парламентської асамблеї ради Європи для спостереження за виборами в Україні. Про це сказала речник МЗС Катерина Зеленко, коментуючи заяву президента ПАРЄ Ліліан Морі-Паск'є про те, що Україна зобов'язана запрошувати спостерігачів Асамблеї для моніторингу виборчих кампаній.

"У попередні роки між Верховною Радою України та Парламентською асамблеєю Ради Європи існували дружні, партнерські відносини, які на сьогодні навряд чи можна так охарактеризувати. На тому етапі, коли була довіра і взаємна повага, коли Парламентська асамблея Ради Європи користувалася авторитетом, керівництво ВРУ ініціативно запрошувало ПАРЄ спостерігати за виборами в Україні", - повідомила речник.

Вона також наголосила, що у міжнародній міжурядовій організації, якою є Рада Європи, існують лише два органи, рішення яких є обов'язковими до виконання: це Комітет міністрів і Європейський суд з прав людини.

"А ПАРЄ є дорадчим органом відповідно до Статуту Ради Європи. Україна завжди з повагою ставилася до порад ПАРЄ і виходила з важливості імплементації таких порад. На жаль, на червневій сесії цей дорадчий орган Ради Європи сам проголосував за необов'язковість виконання своїх рішень, коли по суті відмінив вимогу до Росії виконувати не одне, а цілих 7 рішень, схвалених у відповідь на російську агресію проти України. Тому питання до пані Паск’є, чи готова вона здійснювати кроки до повернення авторитету дорадчого органу Ради Європи і відтак – його рішень", - сказала вона.

Зеленко зазначила, що ПАРЄ у своїх правилах процедури відзначила, що спостерігати за виборами є правом Асамблеї, втім це зовсім не означає, що український парламент зобов'язаний запрошувати ПАРЄ спостерігати за виборами.

Нагадаємо, раніше президент Парламентської асамблеї ради Європи Ліліан Морі-Паск’є заявила, що Україна зобов’язана запрошувати спостерігачів Асамблеї для моніторингу виборчих кампаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ