Today.ua

До Європарламенту обрано депутата, що переховується від іспанського правосуддя

Вчора, 26 травня, було обрано нового депутата Європарламенту. Зокрема, депутатом став колишній глава Каталонії (Іспанія) Карлес Пучдемон, який переховується від іспанського правосуддя в Бельгії. Про це свідчать попередні підсумки виборів після опрацювання 96% бюлетенів.

Пучдемон - під номером один у списку каталонської коаліції "Вільні для Європи", яка за результатами голосування отримує два місця з 54, які належать Іспанії в Європарламенті.

Крім Пучдемона, у Європарламент від цієї коаліції проходить колишній член женералітета Тоні Комін, що також переховується від іспанського правосуддя в Бельгії.

Також стає депутатом ЄП екс-заступник Пучдемона Оріол Жункерас, який перебуває в попередньому ув'язненні в іспанській в'язниці,

Жункерасу висунуто обвинувачення в організації повстання у зв'язку з проведенням незаконного референдуму про незалежність Каталонії 1 жовтня 2017 року і подальшим проголошенням незалежності регіональним парламентом. Прокуратура вимагає для нього 25 років тюремного ув'язнення.

Жункерас очолює список коаліції "Зараз Республіки", яка отримує три місця в Європарламенті.

Водночас, найбільше голосів на виборах до Європарламенту набрала Іспанська соціалістична робоча партія 33%, правоцентристська Народна партія - 20,1%, ліберальна "Громадяни" - 12,2%, ліві популісти з партії "Подемос" ("Ми можемо") - 10,1% і крайня права партія "Голос" - 6%.

Нагадаємо, раніше Петро Порошенко заявив, що буде балотуватися в Європарламент від України в 2024 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ