Today.ua

День народження Сущенка: політв'язня по всьому світу підтримують флешмобом

Сьогодні, 8 лютого, утримуваному в РФ українському політв'язню Роману Сущенко виповнилось 50 років. У зв'язку з днем народження Сущенка українці та небайдужі громадяни різних країн світу влаштували флешмоб на підтримку політв'язня.

Акція проходить на ініціативою громадської організації "Всесвітній рух патріотів України".

Активісти роблять фото з плакатами із зображенням Романа Сущенка, який вже третій рік перебуває у російській тюрмі, та сьогодні, 8 лютого, відзначає своє 50-річчя.

До участі у флешмобі долучилися активісти організації "Євромайдан Лондон", українська організація діаспори "Балканська січ" у Болгарії, а також Спілка українських організацій Болгарії "Мати Україна".

Родичі полонених Росією українських військових моряків і учні Джуринської загальноосвітньої школи в Тернопільській області також приєднались до акції на підтримку Сущенка.

Долучилися до флешмобу і українські громади в Латвії, Ірландії, Німеччини, Франції та у багатьох інших країнах світу. Також на підтримку Сущенка сьогодні виступили посольства України у Франції, Бельгії, ПАР, Швейцарії; Постійне представництво України у Раді Європи та українські представництва при інших міжнародних організаціях - зокрема ООН та ОБСЄ.

Сущенку надсилають листи підтримки зі всього світу, які він отримає пізніше через адвоката або напряму – за умови проходження цензури та перлюстрації з боку російського репресивного режиму.

Як відомо, український журналіст Роман Сущенко був затриманий та заарештований 30 вересня 2016 року у Москві. Його звинуватили за статтею 276 Кримінального Кодексу РФ за "шпигунство на користь України". 4 червня 2018 року Московський міський суд засудив Романа Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. За даними газети "Коммерсантъ", журналіста обвинувачували в тому числі у спробі з’ясувати можливість нового наступу на Маріуполь з боку "ДНР".

Нагадаємо, з листопада 2018 року після етапування Сущенко сидить у сусідній камері з іншим українським політв’язнем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ