Today.ua

Чим обернеться для України невизнання легітимності Лукашенка: податки стануть вищими, а українці ще біднішими

Заява, зроблена главою українського МЗС Дмитром Кулебою, щодо невизнання легітимності білоруського президента Лукашенка може мати для України довгострокові наслідки. Вони можуть бути як позитивними для нашої держави, так і негативними. Одне можна сказати достеменно: наші відносини з Білоруссю та Лукашенком особисто вже не будуть такими, як були.

Отже видання vgolos вирішило дізнатися думку вітчизняних спеціалістів у галузі міжнародних відносин: як вони оцінюють оприлюднену позицію в контексті вигод для України.

Денис Богуш, політолог

Богуш вважає, що Кулеба вчинив вірно, зробивши таку заяву. Адже рейтинг довіри у Лукашенка в Білорусі фактично не має не те що заявлених 80%, а й навіть 50%. Про це свідчать масові акції протесту, які вже другий місяць не вщухають. Отже, Лукашенко – це не вибір білоруського народу. Крім того, він активно пішов в обійми до Путіна, і тепер діятиме з ним заодно.

Крім того, Денис Богуш вваажає, що Україна зробила таку заяву не з власної волі, а під тиском західних партнерів. Наше керівництво довго зволікало з цим. Та й зараз про це заявив не Зеленський, а глава МЗС. Хоча зрозуміло, що не було б на те волі президента, міністр не робив би таких гучних заяв.

Олег Стариков, військовий експерт

Олег Стариков вважає такі заяву міністра стратегічною помилкою для України, як у військовому плані, так і в економічному.

Україна має з Білоруссю 1099 кілометрів спільного кордону. Так от, цей кордон, звісно, охороняють, однак лінії оборони на випадок ймовірного нападу з білоруської території в нас немає. Досі в цьому й потреби не було. Навіть більше: скільки Путін не тиснув на Лукашенка, той не надавав свою територію для розміщення російських військових. А це означає, що із північного заходу нам ніщо не загрожувало, і Україна могла зосередити своє військо лише на сході.

Тепер же нам доведеться збільшувати чисельність своїх збройних сил і збільшувати видатки на армію, принаймні, вдвічі. Звісно, усе це буде зроблено під соусом "Україна в облозі ворогів" і з наших зарплат. Тобто, нам усім просто збільшать податки.

Та й в економіці на нас чекатимуть більш жорсткі умови. Насамперед, з купівлею того ж дизпалива, яким ми заправляємо свою військову техніку. Причому в найскрутніші часи Білорусь відпускала нам те пальне без передоплати.

Юрій Олійник, міжнародний експерт

Юрій Олійник вважає, що Україна все робить правильно, і потрібні ще більш рішучі дії. Зокрема, навіть відкликання свого посла з Білорусі. Він вважає, що Україна має зайняти щодо Лукашенка ще принциповішу позицію, ніж Європа. Тут треба рівнятись на Литву і Білорусь, каже експерт, які рішуче засудили дії Лукашенка.

Нагадуємо, у неділю, 27 вересня, білоруська опозиція має намір провести "народну інавгурацію" Світлани Тіхановської, яку опозиціонери вважають справжньою переможницею президентських перегонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ