Today.ua

Чи потрібно водіям підписувати постанову про штраф, і які це має наслідки

Останнім часом з'являється все більше повідомлень про те, як українські поліцейські використовують різні методи, щоб не дозволити водіям в судовому порядку оскаржити штрафи. Зокрема, була ситуація, коли поліцейський оштрафував водія за порушення ПДР і запропонував проставити підпис в постанові.

Як передає Autonews, в цій ситуації водій відмовився підписувати документ, однак поліцейський повідомив, що в такому разі він не поверне водієві права. Після цього водій підписав постанову, оплатив штраф і надалі оскаржив постанову в судовому порядку.

Печерський суд Києва і Київський апеляційний адміністративний суд відмовили водієві в задоволенні позову. Суди дійшли висновку, що оскільки водій підписав постанову без будь-яких заперечень і оплатив штраф, то відповідно він погодився з тим, що вчинив правопорушення.

Не погоджуючись з такими висновками судів, водій звернувся з апеляцією до Верховного суду, який зрештою визнав дії інспектора неправомірними.

Так, рішенням від 22 липня 2019 року Верховний суд визнав зазначені рішення судів помилковими і скасував їх. При цьому Верховний суд зазначив, що підпис на постанові поліції і сплата штрафу не свідчать про згоду водія з тим, що він скоїв правопорушення.

За результатами розгляду справи постанову про накладення штрафу було скасовано.

Нагадаємо, з вересня 2019 року в Україні суттєво подорожчали поліси "Автоцивілки" – обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів (ОСАГО).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ