Today.ua

Частина українців залишиться без пенсії: що робити

В Україні без пенсій можуть залишитися сотні тисяч фізичних осіб-підприємців. Зазначимо, що на сьогоднішній день ФОП сплачують єдиний податок, який дає їм право на пенсію. Проте законодавчо цього недостатньо. Виявляється, підприємців зобов'язали мати стаж понад 26 років для отримання пенсійних виплат.

У Пенсійному фонді України стверджують, що інформація про стаж деяких громадян безповоротно втрачена, деякі архіви з 1990-х і раніше могли згоріти, губилися в податкових службах і так далі.

У ПФУ закликають майбутніх пенсіонерів самим зайнятися пошуком документів для підтвердження стажу. У разі ж відсутності таких документів, співробітники ПФУ пропонують українцям докупити необхідний стаж.

За даними ПФУ, мінімальна сума за необхідний стаж - 11 тисяч гривень за рік стажу.

Нагадаємо, з 2020 року мінімальний пенсійний стаж щорічно буде збільшуватися на 12 місяців, і в 2027 році він складе 35 років. Таким чином, через 10 років тільки половина 60-річних громадян зможуть вийти на заслужений відпочинок.

Today.ua також писав, що українці зможуть оформити пенсію в режимі онлайн через новий веб-портал, який створив Пенсійний фонд. Досить буде відсканувати пакет документів та заяву, щоб потім документи в електронному вигляді могли автоматично обробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ