Today.ua

Частина українців залишиться без пенсії: Кабмін прийняв скандальне рішення

Стало відомо, що 14 серпня 2019 року Кабінет міністрів України прийняв скандальне рішення, скоротивши перелік професій, які дають право на вихід на пенсію у 50 років при наявності 20 (для жінок) та 25 років (для чоловіків) стажу. Несподіване рішення торкнеться частини українців, які тепер будуть змушені виходити на пенсію пізніше.

Наголошується, що зі списку «шкідливих» спеціальностей виключили:

Раніше працівники зазначених професій мали право вийти на пенсію в 50 років. За новими правилами їм доведеться працювати довше.

Також стало відомо, що в Україні змінився підрахунок цього виду пенсії. Мінімальна пенсія не може бути нижчою прожиткового мінімуму.

З 2019 року індексація пенсії проводиться автоматично.

У зв’язку з численними зверненнями громадян у Пенсійний фонд України (ПФУ) його управління вирішило уточнити порядок отримання пенсійного посвідчення. Він передбачає видачу територіальними органами Пенсійного фонду (ПФУ) всім пенсіонерам України пенсійного посвідчення. Без цього документа неможливо призначення пенсії. Цей документ виготовляється безкоштовно і видається особисто самому пенсіонерові. У крайніх випадках це може бути особа, яка виступає від імені пенсіонера і має нотаріально завірену довіреність.

Крім того, якщо пенсійне посвідчення втрачено або прийшло в непридатність, пенсіонер повинен подати заяву в територіальні органи ПФУ, після чого йому видадуть дублікат цього документа.

Нагадаємо, що українці, які отримують мінімальну пенсію, можуть  отримувати щорічно так звану 13-ту пенсію. Кабінету міністрів доручено підготувати розрахунки щодо виплати щорічної 13-й пенсії малозабезпеченим пенсіонерам та недопущення підвищення тарифів на газ для населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ