Today.ua

“Буде хаос“: Кучма виступив проти відкриття ринку землі

Колишній президент України Леонід Кучма вважає, що на сьогоднішній день відкривати ринок землі в Україні не варто. Кучма пояснив це відсутністю належних законів щодо продажу землі.

У Чернігові на зустрічі зі студентами й викладачами Чернігівського національного технологічного університету Леонід Кучма повідомив, що сьогодні латифундисти стали швидко скуповувати землю в пайовиків.

За словами політика, роблять вони це в надії на хаос, який може настати після відкриття ринку землі без попереднього створення потужної законодавчої бази. За землю вони платять людям зовсім не стільки, скільки вона коштує, а селяни, не знаючи справжньої ціни, не можуть вимагати більше.

Тому, на думку Кучми, відкривати ринок землі треба тільки після прийняття низки законів, у яких все буде обумовлено: ціни за гектар, неможливість продажу землі іноземцям та багато іншого.

"Повинна бути сильна законодавча база з усіх точок зору. А сьогодні, коли нічого цього немає, просто оголосити про продаж землі - буде хаос. Латифундисти на нього й сподіваються. Тому давайте до цього ставитися, як ставляться в цивілізованому світі", - сказав Кучма.

Вступаючи у ЄС, як нагадав Кучма, східноєвропейські країни на 10-15 років вводили мораторій на продаж своєї землі, аби вона не опинилася в чужих руках. І тому, на його думку, Україні теж треба зважено підходити до цього питання.

Нагадаємо, в Офісі президента України мають намір скасувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до кінця 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ