На сьогоднішній день "борщовий набір" в Україні коштує дорожче, ніж у Польщі. За словами директора української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, це пов'язано з тим, що після нового року в Україні не вистачило власних цибулі і капусти, які терміново почали завозити з Азії та Європи.
Олексій Дорошенко на своїй сторінці у "Фейсбуці" опублікував і порівняв зі старими цінами вартість продуктів для приготування борщу в Україні.
- Капуста подорожчала в Україні за перші 3 місяці 2019 року майже вдвічі – на 94,4%. Раніше капуста коштувала 8 гривень 90 копійок за кілограм, а тепер – до 17 гривень 30 копійок.
- Картопля подорожчала на 27,5%. Раніше вона коштувала 8 гривень за кілограм, а тепер – 10 гривень 20 копійок.
- Буряк зріс у ціні на 15,6%, а саме з 10 гривень 90 копійок за кілограм до 12 гривень 60 копійок.
- Цибуля подорожчала на 10,1% – з 16 гривень 80 копійок до 18 гривень 50 копійок за кілограм.
- Морква тим часом подешевшала на 5%. Тому кілограм моркви на сьогодні коштує 11 гривень 40 копійок замість 12 гривень на початку року.
- При цьому кілограм свинини знизився в ціні на 3,3% – до 115 гривень 4 копійок до 111 гривень 60 копійок.
Нагадаємо, станом на початок березня, найдорожчі бутерброди із вареною ковбасою були на Луганщині (77 грн), а найдешевші – у Черкаській області (62,1 грн). За даними підрахунками, для приготування 12 бутербродів потрібен батон вагою 500 грам, варена ковбаса – 400 грам, вершкове масло – 100 гр.