Today.ua

Більше половини українських заробітчан збираються проміняти Польщу на Німеччину

Згідно з опитуванням, яке було зроблено на замовлення агентства праці Work Service, 59% громадян України, які становлять 75 відсотків легально працевлаштованих іноземців у Польщі, найближчим часом готові виїхати до Німеччини, оскільки у 2020 року ФРН полегшить працевлаштування кваліфікованих працівників з держав, які не входять до Євросоюзу.

Закон про імміграцію працівників Бундестаг має прийняти у першій половині 2019 року, завдяки чому сподіваються зменшити брак робочої сили, на яку скаржаться німецькі підприємці.

У свою чергу польські експерти переконані, що їх країна має "затримати" українських заробітчан, адже їх відтік рук може негативно позначитися на економіці. Скажімо, нове житло одразу підскочить у ціні, бо третина вартості будівництва припадає на оплату праці, а місцевим будівельникам потрібно більше платити, ніж українським "колегам".

Але віце-міністр родини, праці і соціальної політики Станіслав Швед переконаний, що українці не будуть масово "втікати" з Польщі, бо Німеччина має дуже суворі критерії до працівників із країн, які не входять до ЄС.

Зміни ж, які пропонує Німеччина, стосуватимуться кваліфікованих працівників, які, скоріше за все, оберуть ФРН, де заробітки справді більше, аніж у РП, а т.зв. некваліфікована робоча сила й надалі залишатиметься у Польщі.

Тим часом, як зазначають місцеві ЗМІ, представники організацій, що допомагають українцям у працевлаштуванні в Польщі, вказують, що сьогодні третина українців, які працюють в Польщі, почала вивчати німецьку мову.

Нагадаємо, за 2018 рік заробітчани перерахували в Україну 11 млрд доларів.

Також нагадаємо, що з початку 2019 року "мінімалка" для всіх працівників у Польщі складає 2250 злотих, тобто 16 тисяч 550 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ