Today.ua

Білоруських активістів покарали за підтримку українських моряків

Мінський суд покарав білоруських активістів, які взяли участь в акції солідарності з українськими моряками, захопленими в полон Росією. Про це повідомили у правозахисному центрі «Весна».

Журналістку білоруської газети «Новий час» Діану Середюк і активістів Євгенія Батуру і Світлану Коваленко зобов'язали сплатити штрафи по 490 білоруських рублів (майже 6350 гривень) за "участь у несанкціонованому заході".

Як відомо, 26 листопада вони принесли до російського посольства в Мінську паперові кораблики.

Діана Середюк висвітлювала акцію, виконуючи редакційне завдання «Нового часу».

Євген Батура заявив, що прийшов на акцію разом із дружиною Діаною Середюк – задля її безпеки.

«Зараз такі часи, що журналістам на таких заходах загрожує небезпека. Можуть і посадити, і засудити. Що, в принципі, і сталося ось зараз», – сказав Батура.

Світлана Коваленко підтвердила, що вона дійсно залишила три кораблики біля російського посольства в знак солідарності.

"Я не вважаю, що акт солідарності треба санкціонувати", – заявила вона на суді.

Присутні на процесі керівник Об’єднаної громадянської партії Микола Козлов і колишній керівник партії Анатоль Лебедько встановили на огорожу в залі судового засідання паперові кораблики. Поліцейські їх прибрали, але люди встановлювали нові. Це відбувалося кілька разів, поки суддя заявив, що процес не почнеться, поки в залі будуть кораблики.

Раніше повідомлялося, що 25 листопада кілька десятків людей зібралися біля стін посольства РФ у Києві на акції протесту проти агресії Росії в Азовському морі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ