Today.ua

Білорусь зупинила поставки бензину в Україну: названо причину

Білоруський концерн "Белнефтехим" прийняв рішення тимчасово призупинити експортні поставки нафтопродуктів в Україну через отримання неякісної нафти з Росії. Про це заявив голова концерну Володимир Сизов в ході засідання оперативного штабу по контролю за ситуацією з постачанням нафти.

Він підкреслив, що "з урахуванням проведення посівної кампанії, необхідності забезпечення внутрішнього ринку, наявних ризиків з переробки сировини з погіршеним якістю нами прийнято рішення про тимчасове обмеження поставок нафтопродуктів по експортних напрямках".

"Обмеження носить тимчасовий характер, і в міру виправлення ситуації зобов'язання з постачання нашим іноземним контрагентам будуть виконані", – додав Сизов.

Заступник прем'єр-міністра Білорусі Ігор Ляшенко акцентував увагу на тому, що ситуація під контролем.

Припинення поставок з Білорусі вже підтвердив трейдер одного з найбільших імпортерів білоруських нафтопродуктів в Україні. Нагадаємо, що в 2018 році частка білоруського дизпалива в балансі українського ринку склала 33%.

Раніше стало відомо, що РФ може заборонити Білорусі перепродувати російську нафту, наклавши заборону на реекспорт нафти і нафтопродуктів, які поставляються з Росії в Білорусь. На даний час річний баланс поставок нафти з Росії в Білорусь становить 24 мільйони тонн, але за фактом купується 18 мільйонів тонн. Решта 6 мільйонів перебувають на митниці.

Today.ua повідомляв, що Росія заборонила експорт нафти і нафтопродуктів в Україну. З 1 червня 2019 року ці товари можна буде ввозити в Україну лише на підставі спеціальних окремих дозволів. Крім того, Росія розширила заборону на ввезення до Росії низки українських товарів, в першу чергу, продукції машинобудування, легкої промисловості та металообробки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ