Today.ua

Балуха вивезли із СІЗО Краснодара в невідомому напрямку

Адвокат Ольга Дінзе повідомила, що українського політичного в'язня Володимира Балуха, якого нещодавно вивезли з Криму до російського Краснодару, етапували зі слідчого ізолятора цього міста в невідомому напрямку. Причини переведення Балуха з керченської колонії на територію Росії також поки не відомі.

"Етапування Володимира Балуха до Росії порушує також ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта", - повідомила правозахисниця Ольга Дінзе.

Адвокат нагадала, що підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму відмовив захисту українського активіста Володимира Балуха в перегляді терміну його покарання. Суд засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за сукупністю двох кримінальних справ. У лютому політв'язня Балуха доставили з керченської колонії до СІЗО Сімферополя. 18 лютого стало відомо, що Володимира Балуха етапували із СІЗО Сімферополя до Краснодару.

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова заявила, що відповідно до російського законодавства, кінцеве місце відбування покарання не повідомляється родичам і адвокату до моменту фактичного прибуття ув'язненого. За її словами, адвокат Балуха проінформований про його відправку до місця відбування покарання. Також вона повідомила, що Балух відчуває себе нормально, ніяких скарг з приводу стану здоров'я він не висловлював.

Нагадаємо, в грудні 2016 року співробітники ФСБ РФ затримали Володимира Балуха. Тоді окупанти нібито знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ