Today.ua

Ціна на автогаз підніметься до рівня бензину - експерт

Верховна Рада може збільшити акциз на автогаз при зменшенні аналогічної ставки на бензин. У разі реалізації ініціативи співвідношення рівня акцизу між бензином та ЗВГ (зрідженим вуглеводневим газом) може стати одним із найвищих в Європі та призведе до суттєвого подорожчання автогазу. Про це розповів аналітик консалтингової групи А-95 Артем Куюн.

За його словами, таке рішення призведе до подорожчання заправки газом на 2,8 грн., внаслідок чого нинішня дворазова вигода щодо бензину зникне. Незважаючи на те, що ініціатива поки ще навіть не розглядалася в податковому комітеті ВР, для її реалізації існують непогані шанси, вважають експерти.

У зв'язку зі зниженням рівня доходів населення, Україна увійшла до п'ятірки світових лідерів споживання скрапленого вуглеводневого газу в автомобільному секторі. Ціна пропан-бутану стимулювала водіїв встановлювати дороге газобалонне обладнання в надії заощадити на паливі в подальшому. Вже в 2016 році по Україні їздило 9% світового автопарку автомобілів з ГБО або 2,25 млн. машин. До серпня 2019 році обсяг ринку автогазу був рівним бензиновому.

Падіння продажів бензину увесь цей час не збігалося з планами найбільших вітчизняних виробників нафтопродуктів. Наприклад, компанія «Укртатнафта» і найбільший в Україні Кременчуцький нафтопереробний завод, що належить їй, навіть при зниженні виробничих потужностей в попередні роки відстоювали необхідність відновити баланс на внутрішньому ринку.

Головним аргументом використовувалася нездатність задовольнити все більш зростаючий попит на пропан-бутан за рахунок власних ресурсів і, як наслідок, посилюється залежність від Росії в паливному секторі.

Про подорожчання автогазу в Україні заговорили у вересні. Тоді, за словами експертів з енергетики, всі старі закупівлі автогазу розпродалися, а нові поставки, які з'явилися на українському ринку, закупили за більш високою ціною. Стрибок цін на АЗС також був пов'язаний з тим, що нафтоперевальний морський порт Південний зупинив свою роботу.

Нагадаємо, у жовтні в Україні збільшилася кількість постачальників автогазу. Якщо раніше дозвіл на експорт зрідженого вуглеводневого газу (ЗВГ) в країну отримували "Роснефть" і "Лукойл", то восени до них приєдналися "Газпром", "Сургутнефтегаз" і "Іркутська нафтова компанія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ