День Луки: 20 лютого пекли пиріжки з цибулею і не одягали одяг зеленого кольору

Автор: Шевченко Лилия

Згідно з церковним календарем, на 20 лютого випадає день пам'яті грецького ченця і святого Луки Елладського. У цей день наші пращури випікали особливі пиріжки, збирали цілющі трави і не надягали зелений одяг. А також звертали увагу на погоду.

День Луки: 20 лютого пекли пиріжки з цибулею і не одягали одяг зеленого кольору - today.ua

Лука Елладський – короткий життєпис

Лука Елладський – засновник старовинного грецького монастиря Осиос Лукас. Він з'явився на світ у 896 році в передмісті Дельфи. Коли отрок досяг 14-річного віку, він пішов у монастир, потім служив послушником при столпникові.

Через кілька років Лука Елладський відправився на пустельний острів. Наступним притулком для ньго став схил гори Гелікон. Саме тут Лука знайшов своїх послідовників, і вони приступили до будівництва собору святої Варвари. Поруч з храмом був зведений монастир Осиос Лукас.

Традиції на День Луки

20 лютого всі господині з самого ранку замішували тісто і випікали пиріжки з цибулею. Випічкою ласували самі, пригощали близьких. Крім того, пиріжками належало нагодувати бідняків. У народі вірили, що ця добра справа допомагала знайти щастя.

Популярні зараз

Держава призначила літнім українцям 900 гривень щомісячної доплати до пенсії

Обурені діями уряду словаки зібрали гроші на снаряди для ЗСУ

Робота половини українських банків може зупинитися: у НБУ назвали причину

Лавров назвав місто, яке є пріоритетною ціллю для російських окупантів

У День Луки поминали предків, несли на цвинтар кошика з пиріжками з цибулею. По дорозі пригощали всіх, кого зустрічали.

День Луки: 20 лютого пекли пиріжки з цибулею і не одягали одяг зеленого кольору

Також на Луку збирали траву перстач. Вважалося, що саме в цей день вона набувала цілющих властивостей. З рослини варили зілля, рецепти яких передавалися з покоління в покоління.

Що заборонено робити 20 лютого?

Самою суворою забороною на Луку - було ходити на базар. Це стосувалося тільки жінок. Представниці прекрасної статі намагалися нічого не купувати у цей день, інакше народні повір'я обіцяли їм біди і неприємності.

Уникали також наші предки 20 лютого надягати на себе зелений одяг. Існувало повір'я, що речі кольору листя в День Луки несли хвороби та негаразди.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Народні прикмети на Луку

  • Як і в будь-який інший день на Луку наші пращури уважно слідкували за погодними явищами. Сильний вітер обіцяв хороший врожай ярових.
  • Грім і блискавка вважалися провісниками поганого сінокосу.
  • Вірною прикметою швидкого потепління і ранньої весни були блакитні хмари.
  • Червоний захід сонця віщував прохолодне і вітряне літо.

Іменини 20 лютого

Іменинники цього дня: Олександр, Олексій, Лука, Петро.

Ознайомтеся також з погодою в Україні на березень 2020 року. Яким буде початок весни, і про можливі природні аномалії в цей період варто дізнатися заздалегідь.