Today.ua

4 березня: який сьогодні день і які прийнято готувати страви

У середу, 4 березня, православні відзначають День Архипа та Філімона. Апостол Філімон і його дружина Апфія жили в I столітті після Різдва Христового. Під час правління імператора Нерона всіх християн жорстоко вбивали. Після довгих тортур преподобного Філімона і його дружину закопали в землю по пояс і забили камінням до смерті.

У цей день прийнято робити добрі справи. Можна подавати милостиню, пригощати бідних, годувати бездомних людей і тварин. Наші предки вірили, що за добрі вчинки Господь винагороджував людей.

На Архипа та Філімона прийнято було пекти хліб-коровай. Їм пригощали не тільки родичів і друзів, але і безпритульних і сиріт. Як символ сонця, хліб був атрибутом достатку. Його потрібно було з'їсти повністю, а крихти зі столу присипати сіллю і кинути через ліве плече. Такий обряд допомагав родині прожити благополучний рік. Також господині готували багато різних страв, на честь зустрічі весни. Люди раділи з того, що пережили зиму, їм вистачило припасів, а зараз всі полиці порожні і саме час приступати до посадки нового врожаю.

Народні прикмети 4 березня

Іменини 4 березня відзначають:

Адріан, Богдан, Євген, Єфрем, Люцій, Макар, Максим, Нестор, Микита, Федір, Федот.

Раніше повідомлялося, коли в Україні настане глобальне потепління з денною температурою до +19 градусів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ