Today.ua

30 жовтня: яке сьогодні свято, і що не можна робити

У середу, 30 жовтня, православні вшановують пам'ять Осія Колесника, названого на честь ізраїльського пророка. У цей день наші предки приділяли багато часу колесам. Вози прибирали до весни і знімали колеса з осей. А перед тим, як відправити їх у сплячку - проводили необхідний ремонт. Якщо вимагалося, транспорт лагодили. За останнім скрипом коліс воза ворожили про майбутній врожай. Якщо колеса їхали тихо і не скрипіли — наступного року вродить багато хліба і овочів.

Символ колеса часто використовували в обрядах і цілительстві. Але колесо не тільки вважалась оберегом простого народу, але і було символом відьом. Вважалося, що відьма здатна перетворитися в колесо і подорожувати по світу. Але якщо висмикнути всі спиці в колесі, то й відьма могла постраждати.

У день Осія Колесника категорично заборонено ходити в лазню, купатися в бочці, починати нові справи.

Дуже цікава прикмета була в народі щодо скрипу коліс воза. По скрипу ворожили скільки вдалося заробити грошей. Тому що частенько на возах вивозили продавати врожай на базар. Сильний скрип правого колеса віщував отримання великої суми грошей, а от якщо ліве, то більшу частину суми швидше за все треба було віддати.

Прикмети 30 жовтня

Раніше повідомлялося, що 30 жовтня в Україну прийде похолодання. Згідно з прогнозом синоптиків, денна температура не перевищуватиме +8 градусів тепла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ