Today.ua

22 жовтня: який сьогодні день, і що не можна робити

У вівторок, 22 жовтня, за народним календарем в Україні відзначають день Якова - одного з дванадцяти апостолів Христа. Саме з цього дня у давнину приступали до заготівлі дров на зиму, а також накривали стіл всякими круп'яними кашами. Наші предки вважали, що чим поживніше і смачніше вдавалася каша – тим ситнішим і багатшим буде весь наступний рік.

Грибники у цей день закінчували збір останніх сироїжок. Їх теж можна було подати з кашею.

За переказами, під час земного життя Христа Яків не визнавав його Спасителем, але навернувся у віру після смерті та воскресіння Ісуса. Його називають першим єпископом Єрусалиму. У 63 роки Яків прийняв мученицьку смерть: юдеї скинули його з подвір'я храму і побили камінням.

На Русі 22 жовтня було прийнято грати в так звані бджолині гри — наслідувати, дзижчання бджіл і їсти мед. Говорили, що чим більше меду з'їсть господар і чим голосніше буде дзижчати, тим краще будуть роїтися бджоли навесні, і тим більше меду вдасться зібрати наступного літа.

Яків вважався також покровителем чоловічої роботи, якою потрібно було займатися в цей день. Так, селяни робили віжки з сиром'ятної шкіри, перевіряли кінську збрую.

Згідно з православним календарем сьогодні церква влаштовує Святкування на честь Єфеської (Корсунської) ікони Божої Матері. Вважається, що Корсунська ікона Божої Матері допомагає зцілюватися хворим, долати життєві негаразди (особливо оберігає дітей), приміряти тих, хто у сварці.

Прикмети на 22 жовтня

Раніше повідомлялося, що 27 жовтня в Україні відбудеться перехід на зимовий час. Стрілки годинника будуть переведені на годину назад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ