Today.ua

21 грудня: яке сьогодні свято і у кого день ангела

У суботу, 21 грудня, православні вшановують пам'ять Анфіси Римської, яку в народі прозвали "рукодільницею". Анфіса сповідувала християнство і була дружиною римського чиновника. У часи гонінь вона відмовилася прийняти іншу віру, за що була спалена на багатті.

У цей день дівчата, за традицією, повинні шити, прясти і вишивати, щоб привернути успіх і радість у свій будинок. Рукоділлям потрібно займатися на самоті — щоб не наврочили. Якщо ж увечері не вдавалося залишитися одній, навколо зап'ястя дівчата обмотували шовкову нитку, що захищала від недоброго ока. Такий самий обряд допомагає позбавитися від заїкання і позіхання.

Вишивка на Русі мала особливе сакральне значення. Орнаменти та символи служили захистом від злих сил, які полюють на беззахисних віруючих. Покривати вишивкою намагалися рукава, горловину і навіть стрічку навколо гудзиків, щоб нечисть не пробралася до тіла. Найчастіше на речах зображували дерево життя, сонце, жіночу фігуру. Іноді вишивали оленів, коней, левів. Також багато хто полюбляв природні орнаменти.

Що не можна робити 21 грудня:

Наші предки вважали, що в день Анфіси Римської можна було загадати будь-яке бажання, і воно збудеться.

Народні прикмети у День Анфіси:

Іменини 21 грудня святкують:

Анфіса, Кирило.

Раніше повідомлялося, що 20 грудня відзначають День Амвросія. У цей день дівчата, як правило, шили наряди на майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ