Today.ua

11 країн пообіцяли Україні підтримку в боротьбі з агресією Росії

11 країн (Канада і десять країн Європи) пообіцяли Україні не забути про Крим, продовжувати засуджувати російську агресію, а також закликали Росію звільнити українських моряків, що потрапили в полон в Азовському морі. Про це йдеться в статті The Guardian, авторами якої є міністри закордонних справ Британії і України Джеремі Хант і Павло Клімкін, документ також підписали глави МЗС Канади, Швеції, Данії, Польщі, Латвії, Литви, Естонії, Чехії та Румунії.

"Події, які розгорнулися в Криму 5 років тому, ще раз навчили нас, що ми не можемо сприймати як належне нашу безпеку і свободу. Ми повинні бути готовими до захисту міжнародного права, індивідуальної і колективної безпеки", - пише The Guardian.

Міністри 11 країн підкреслили, що допомога Україні є необхідністю для загальної безпеки: "Надавати підтримку і допомогу Україні є необхідністю для української безпеки, яка пов'язана з безпекою всієї Європи".

Також глави МЗС 11 країн визнали, що є необхідність посилити стійкість суспільства в своїх країнах до різних форм зовнішніх атак і втручання.

"Україна зробила реальний прогрес в цьому напрямку в останні 5 років за підтримки своїх партнерів. Інші європейські країни навчилися з українського досвіду і працюють, щоб посилити власну стійкість", - пише The Guardian.

Своєю метою представники урядів називають "повернути стабільність в євроатлантичному просторі".

"Ми не забудемо нашу політику щодо невизнання нелегальної анексії Криму. Ми також будемо продовжувати засуджувати жорсткими термінами російську агресію проти України. Ми ніколи не забудемо і не залишимо Крим", - запевнили міністри 10 країн Європи і Канади.

У 2019 році Україні з боку Росії слід очікувати шість основних загроз. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ